Drone FAQ

Drone FAQ verzameling

Drones zijn niet meer nieuw en ze worden ook steeds vaker ingezet voor opnames, inspectie en ook tijdens workshops. Wellicht heb je zelf al eens met een drone gevlogen. Wij kunnen ons voorstellen dat je misschien een aantal vragen hebt over het gebruik van drones en deze beantwoorden wij dan ook al te graag. Op deze pagina vindt je een verzameling van de meest gestelde vragen.

Algemeen

Voordelen van het gebruik van drones:

 • Goedkoper en efficiënter dan het gebruik van traditionele luchtvaartuigen of het uitvoeren van bepaalde taken op de grond.
 • Drones kunnen in gebieden komen die moeilijk te bereiken of gevaarlijk zijn voor mensen, zoals natuurrampen of oorlogsgebieden.
 • Drones kunnen in korte tijd grote hoeveelheden gegevens verzamelen, wat bijvoorbeeld handig is bij het monitoren van landbouwgebieden of het uitvoeren van inspecties.

Nadelen van het gebruik van drones:

 • Drones kunnen privacyschendingen veroorzaken als ze boven woonwijken of drukke steden vliegen en dit toegepast wordt in foto’s of video’s.
 • Drones kunnen een gevaar vormen voor andere luchtvaartuigen en mensen op de grond als ze niet op de juiste manier worden bestuurd.
 • Er zijn regelgevingen en wetten die het gebruik van drones beperken, afhankelijk van de locatie en het doel van de drone.

Moderne consumenten drones kunnen maximaal 10 km ver vliegen. Belangrijke factoren die hierbij meespelen zijn:
– Het gewicht van de drone,
– De batterij en
– De aanschafprijs

Een drone kan meegenomen worden in de ruimbagage of handbagage, zolang deze voldoet aan de standaard bagageregels. Als de batterij minder dan 100Wh is en de drone en batterij zijn ingepakt volgens de regels is er geen aanvraag nodig. Als de batterij meer dan 100Wh is, is er wel een aanvraag nodig. Let er wel op dat de accu verpakt is in een zogeheten lithium bag en altijd meegenomen wordt met de handbagage.

Drones worden al op diverse punten in gezet. Maar dit zal in de toekomst steeds meer worden. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke toekomstige toepassingen van drones:

 • Bezorging: Drones kunnen in de toekomst worden gebruikt om pakketten of andere goederen te bezorgen, wat de levertijd kan verkorten en de kosten kan verlagen.

 • Inspecties: Drones kunnen uiteindelijk breder worden gebruikt om inspecties uit te voeren van bijvoorbeeld gebouwen, bruggen en andere infrastructurele werken. Dit wordt nu lokaal gedaan, maar in de toekomst kan dit nog efficiënter en goedkoper dan het uitvoeren van inspecties op de traditionele manier.

 • Reddingsoperaties: Drones kunnen in de toekomst worden ingezet bij reddingsoperaties om mensen te zoeken of om hulp te bieden in gebieden die moeilijk te bereiken zijn voor mensen.

 • Landbouw: Drones kunnen in de toekomst worden gebruikt om landbouwgebieden te monitoren en gegevens te verzamelen over de groei en gezondheid van gewassen. Dit kan helpen om de opbrengsten te verhogen en de landbouwproductiviteit te verbeteren.

 • Militaire toepassingen: Drones kunnen in de toekomst worden gebruikt voor militaire doeleinden, zoals het uitvoeren van aanvallen of het verzamelen van gegevens.

Drone beelden geven een extra dimensie aan de video productie en kunnen zorgen voor een wow-effect. Wanneer je iets ziet vanuit een vogelperspectief, tilt dit de visuele ervaring naar een heel ander niveau.

Nachtvluchten

In Nederland is het alleen toegestaan om ’s nachts met drones te vliegen als je een nachtontheffing hebt. Enkel bedrijven in de Specific categorie kunnen in aanmerking komen om een nachtontheffing te krijgen. Om een nachtontheffing te verkrijgen, moeten drone bedrijven een speciaal hoofdstuk toevoegen aan hun operationeel handboek waarin de complete werkwijze voor nachtvluchten met drones wordt beschreven en de risico’s worden geminimaliseerd. Dit hoofdstuk moet onder meer een uitgebreide risicoanalyse bevatten waarin mitigerende maatregelen worden benoemd om de risico’s voor mens, organisatie en machine te verminderen. De nachtontheffingen zijn alleen geldig tijdens de Uniform Daylight Period (UDP), de periode van 15 minuten voor zonsopkomst tot 15 minuten na zonsondergang waarbinnen reguliere dronevluchten zijn toegestaan.

Het is lastig om vanaf de grond in het donker te zien of het een drone is of niet. Drones die in het donker vliegen hebben al voor een hoop meldingen van buitenaards leven gezorgd. De lichten van drones zijn vaak wit, rood of groen.

Privacy

Door de reflectie in het raam is het voor een drone moeilijk om hier doorheen te kijken. Vaak zie je dan de reflectie van de buitenomgeving en niet de ruimte achter het raam. Bovendien is het voor de grote groep drone vliegers zonder speciale ontheffingen niet toegestaan om zo dicht bij gebouwen te vliegen om überhaupt een goed beeld te krijgen van de binnenruimte. De drone partijen met een ontheffing om wel dichtbij genoeg te komen voeren vaak een commerciële vlucht uit en moeten privacy van niet betrokkenen respecteren en zullen daarom nooit opzettelijk zonder dat u vooraf geïnformeerd bent door ramen naar binnen filmen.

Technisch

Een drone kan ongeveer tussen de 15 en 40 minuten vliegen. Dit geldt voor hobbydrones die worden verkocht aan het grote publiek. Dit zijn veruit de populairste drones in de wereld.
Over het algemeen kan een drone niet tegen regen. Ze zijn niet waterbestendig of waterdicht. Toch kan de ene drone beter tegen regen dan de ander. De motor en de elektrische onderdelen van de drone zijn hierbij de belangrijkste componenten.
Drones kunnen gemiddeld maximaal een windkracht aan van 15 tot 50 km/u. Dit hangt uiteraard af van de drone zelf.
IMU staat voor Inertial Measurement Unit. Dit is een elektronisch component wat er simpel gezegd voor zorgt dat de drone recht blijft vliegen. Elk toestel heeft een IMU aan boord.

aerial service

we are ready for take-off

Drone Piloot

Drone Piloot

Al onze drone piloten zijn volledige gecertificeerd en mogen door al onze ontheffingen en vergunningen overal vliegen.

Drone fotografie

Drone fotografie

Wij maken tegen een scherp tarief, de mooiste drone foto’s van jouw project. Bel ons gerust om het tarief door te bespreken.

Nachtvluchten

Nachtvluchten

Wij waren één van de eerste in NL die een lange termijn ontheffig had. Hierdoor hebben we veel ervaring en weten we wat er mogelijk is.

drone opening

drone opening

Inmiddels hebben we 100+ drone openingen uitgevoerd, hier is specialisme voor nodig. Bekijk vooral onze drone opening portfolio.

NACHTVLUCHTEN

Drone Inspectie

TIMELAPSE
PRODUCTIE

We denken graag mee met jouw creativiteit! Spreek jouw verlangen uit en wij voeren het uit binnen de veiliheidsmarges. Onze drone piloten zijn volledig gecertificeerd en hebben al 17 jaar de kennis en ervaring.

commercials

events

Bouw registratie

Klanten reviews

"They walk that extra mile"
Werken met Ran Hendriks van Drone Addicts is een feest. Met zijn enthousiasme en ideeën tilt hij elke productie naar een hoger niveau. Drone Addicts wachten niet op instructies, maar komen zelf met suggesties voor dat net-wat-spectaculairdere-shot. Alles is tot in de puntjes geregeld, dus geen gedoe met autoriteiten; de papieren kloppen en zijn aanwezig. Er is Ran er alles aan gelegen om jouw film tot een knaller te maken, ik beveel werken met hem en Drone Addicts zeker aan.
suzanne rond3
Suzanne Blonk
Eigenaar Blonk Film
Onlangs met Ran samengewerkt voor een timelaps opname voor een 'ombouwweekend' van een grote kruising in Zwaagdijk-Oost. Ondanks dat de uitvraag erg laat is gedaan (ochtend), was de inzet op tijd en snel geregeld (einde middag). De camera is opgehangen en het weekend heeft hij zijn opnames kunnen maken. Ran heeft op een professionele manier de beelden in een korte film verwerkt, naar de gewenste standaard van Heijmans. Voorzien van teksten en logo's is het een prachtig eindresultaat geworden. Er zijn veel positieve en tevreden reacties op gekomen. Dank!
rob van kampen
Rob van Kampen
Werkvoorbereider op Schiphol bij BAM Infra Nederland
We've worked several times with Ran Hendriks as a drone pilot for our videoproductions and we were more then pleased everytime we got the footage from him. It's very nice to work alongside Ran, always a pleasant and proffesional workflow. I can definitely recommend Ran for your own projects and productions. You are sure to get some amazing footage!
Review Karim
Karim kadri
director studio bravoure
Drone Addicts
Scroll naar boven